Μια επιστολή στον Γιάννη Αντετοκούμπο απο το Hellenic Diaspora Group

Αγαπητέ μου συμπατριώτη Γιάννη,

Είμαστε συνονόματοι και αγαπάμε και οι δύο την Ελλαδίτσα μας. Δεν έχει καμία σημασία αν εσύ έχεις διαφορετικό χρώμα από εμένα και που όλη μου η οικογένεια, από πάππου προς πάππον, ζούσε στην Ελλάδα. Για μένα το μόνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι έχεις ελληνική ψυχή. Επίσης για μένα δεν έχει σημασία αν η μισή καταγωγή σου είναι από τη Νιγηρία ή από το Πακιστάν ή από οπουδήποτε αλλού. Για μένα έχει σημασία ότι διαθέτεις μια καρδιά που έχει μέσα της την πατρίδα μου την Ελλάδα και την κουβαλάς πάντα μαζί σου. Όταν αγκαλιάζεις δημόσια αυτό το σύμβολό της, τη σημαία μας, μας κάνεις να δακρύζουμε εμάς που ξενιτευτήκαμε και αφήσαμε πίσω τη μάνα Ελλάδα. Όταν βλέπω τα μάτια σου να τρέχουν δάκρυα, καταλαβαίνω πόσο την πονάς. Μεγάλωσες μέσα στα στενάκια της. Η μάνα σου πάντα σου έλεγε «Πρόσεχε, παιδί μου, τις κακοτοπιές», όπως έλεγε και η δική μου σε μένα. Έτρεχες στις αλάνες να παίξεις μπάλα, έκανες φίλους εκεί, ερωτεύτηκες το πρώτο σου κορίτσι, εκεί σου έκαναν και την πρώτη επίθεση για τη διαφορετικότητα στο χρώμα σου. Αλλά αυτή είναι η μαγεία της Ελλάδας. Άλλος σου έκανε επίθεση και άλλος σε αγκάλιασε και σου έδωσε στοργή. Εκεί έμαθες πολιτισμό και γράμματα. Όταν ήρθες στο Μαϊάμι πήγα να σε δω κρατώντας μια μεγάλη ελληνική σημαία, και όταν βγήκες φώναζα «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!» Σε καμάρωνα σαν να ήσουν δικό μου παιδί. Ένα παιδί που αγωνίστηκε μέσα από αντίξοες συνθήκες και έφτασε στην κορυφή.

Σου γράφω αυτή την επιστολή γιατί από τη θέση που έχεις μπορείς να βοηθήσεις τη μάνα πατρίδα μας. Το κάνω επειδή πονάω, αδελφέ μου. Όλοι αυτοί οι εθνοπροδότες που μας κυβερνούν, μας ξεπουλούν κομμάτι – κομμάτι. Έδωσαν τη Μακεδονία μας… Θα σηκωθούν από τα μνήματά τους γεμάτη οργή  όλοι οι μακεδονομάχοι που πολέμησαν για να την ξανακάνουν μια ελεύθερη χώρα και έχυσαν το αίμα τους. OI Τούρκοι  ήδη έχουν πάρει όλα τα νησιά μας όσο και αν εμεις δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε …οι Αλβανοί έρχονται να διεκδικήσουν εδάφη  με όραμα την Μεγάλη Αλβανία  η Τουρκία με όραμα την μεγάλη Οθωμανική αυτοκρατορία .Εμεις με 7.000 χρόνια πολιτισμού που η γλώσσα μας κυριαρχεί παντού από μαθηματικά σύμβολα από βυζαντινή ιστορία από αρχαιά Ελλαδα εμεις τι θα  έπρεπε  να διεκδι8κισουμε  αλλά σιωπούμε  γιατι εχουμε ποντίους Πιλάτους  στέλνουν στην κρεμάλα την Μάννα Ελλαδα και νίπτουν τας χείρας τους  .  Στα χέρια τους έχουν  το αίμα του λαού  και  νομίζουν ότι είναι χέννα Ενός λαού  με αξιοπρέπειά, φιλότιμο, και υπερήφανο,  και τον κατάντησαν να τρώει από τα σκουπίδια και από τα συσσίτια  Δεν τους νοιάζει, γιατί είναι πολλά τα λεφτά που μοιράζονται αναμεταξύ τους. Μπαίνουν στην πολιτική με 10.000 ευρώ στην τράπεζα, ίσως και με λιγότερα, και βγαίνουν με 10.000.000, ίσως και περισσότερα. Δεν τους αρέσει να αγωνίζονται για τα ιδεώδη. Δεν τους νοιάζει να πολεμήσουν μέσα από τις θέσεις τους για να κερδίσουμε πίσω αυτήν την πανέμορφη χώρα που την έχουν ερωτευτεί όλοι οι μνηστήρες της Ευρώπης, της Δύσης και της Ανατολής. Οι εραστές ήξεραν ότι τελειώνει η συνθήκη της Λοζάνης και θα ξαναμοιραστεί η τράπουλα, και ξεκίνησαν την εξωτερική πολιτική τους εδώ και πολλά χρόνια. Εμείς τι κάναμε; Απλά παίρναμε δάνεια και μίζες που μας έφερναν για δώρα. «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας». Είναι οι ίδιοι που σήμερα μας παίρνουν τα πάντα με το γάντι, χωρίς να πέσει ούτε μια ντουφεκιά.

Όλα ξεκίνησαν χρόνια πριν, όταν μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήθεν για να γίνουμε Ευρωπαίοι πολίτες, μα στην τελική γίναμε ζήτουλες πολίτες. Άρχισαν να δίνουν δάνεια σε μια χώρα που είχε δική της παραγωγή, άνοιξαν όλα τα επαγγέλματα, άρχισαν οι εισαγωγές από όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθυσμός της χώρας την 1η Ιανουαρίου 2020 υπολογίζεται ότι ήταν 10.691.204 άνθρωποι. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι σε μια χώρα με τόσο λίγο πληθυσμό, η εγχώρια παραγωγή πήγε περίπατο. Έδωσαν δάνεια στους αγρότες υποτίθεται για να πλουτίσουν από την είσοδό τους στην Ευρώπη, όμως αυτό αποδείχτηκε μια ουτοπία εξαιτίας του αφανισμού εκατοντάδων χιλιάδων φτωχομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών και της εγκατάλειψης της κύριας αγροτικής δραστηριότητας από ενάμισι εκατομμύριο αγρότες. Δημιουργήθηκε πρωτοφανής ύφεση, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σημείωσε ξέφρενη αυξητική πορεία, ενώ η βιομηχανική παραγωγή ελαττώθηκε σημαντικά και ο πραγματικός τζίρος στην αγορά μειώθηκε, με συνέπεια το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα αγροτικά νοικοκυριά (κυρίως τα φτωχομεσαία) μειώθηκαν κατά 425.000 περίπου, ρίχνοντας το ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού στο 14%, ο οποίος εξακολουθεί να μειώνεται με ρυθμό 2,5% τον χρόνο.

Δεν θέλω να σε γεμίσω με στατιστικές αναλύσεις, η κατάσταση είναι πλέον τραγική και αυτή η χώρα δεν μας ανήκει. Εμείς που βρισκόμαστε στο εξωτερικό γνωρίζουμε πόσο λαχταράμε να επιστρέψουμε σε μια δυνατή οικονομία. Βρίσκομαι εδώ ως μετανάστρια και αγωνίζομαι να ενώσω τους Έλληνες υπέρ της πατρίδας. Όχι τους Έλληνες με ελληνικό διαβατήριο, αλλά με ελληνική ψυχή, εδώ στην Αμερική και παγκοσμίως. Προσπαθώ μέσω της πένας μου να ζητήσω βοήθεια από άτομα σε υψηλές θέσεις που να μπορούν να μιλήσουν σε ένα μικρόφωνο, να γράψουν μια επιστολή, να υποστηρίξουν με λίγα λόγια αυτήν την αγαπημένη πατρίδα. Πρέπει να την κρατήσουμε ελεύθερη, αγαπημένε μου Γιάννη, για να μπορείς να έρχεσαι με τα παιδιά σου και να κάθεσαι ελεύθερος κάτω από την Ακρόπολη, και εγώ και πολλοί άλλοι να επιστρέψουμε σε έναν όμορφο κόσμο. Έχω φτιάξει με τη δύναμη της πένας έναν δικό μου στρατό, γιατί αλλιώς δεν ξέρω πώς να αγωνιστώ για αυτήν τη χαμένη πατρίδα μου και για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή και δεν ξέρουν ποιον να πολεμήσουν. Ο εχθρός είναι μέσα στο σπίτι τους, απλά τους χαϊδεύει μέχρι να τους κόψει το κεφάλι. Οι Τούρκοι και οι Αλβανοί είναι εδώ και ζητούν τα πάντα. Εμείς θα τα δώσουμε; Θα αφήσουμε αυτόν τον αξιοπρεπέστατο λαό να ζει μέσα στη δυστυχία; Να τρώει από τα σκουπίδια και να ζει από τα συσσίτια, ενώ οι πουλημένοι πολιτικοί μας ζουν στα σαλέ της Ελβετίας με τους παχυλούς μισθούς που τους δίνουμε εμείς; Όχι, πρέπει να πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, αλλά αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνο μια χούφτα αιθεροβάμονες ανθρώπους  Χρειαζόμαστε συμπαράσταση από όλα τα κράτη, γι’ αυτό σου ζητώ ταπεινά να προωθήσεις αυτή την επιστολή αγωνίας και θα χαρώ να έχω απάντηση με τους δικούς σου προβληματισμούς. Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

Με αγάπη

Μια ελληνική ψυχή!

Ιωάννα Λαζάρου
Πρόεδρος του Hellenic Diaspora Group